• Nieuws

VERSLAG STUDIEREIS

VRIJDAG 16 FEBRUARI 2024

Om 8:00 verzamelden de medewerkers van De Henricus op Schiphol. Vandaag stond het vertrek van de langverwachte studiereis naar Marokko op het programma. Het ging allemaal heel voorspoedig en ietsje later dan verwacht vertrok het vliegtuig van AirArabia richting Tanger. Geland en de koffers op gehaald. Maar wat was dat? De koffer van meester Philippe was niet meegekomen uit Amsterdam. Dat was even pech hebben voor hem. Onze begeleider Mustapha heeft met de autoriteiten afspraken gemaakt en nu maar hopen dat de koffer snel terecht komt.

Tanger luchjthaven

Wachten bij het meeting point van Schiphol

Eenmaal door de douane kochten de meeste medewerkers met behulp van juffrouw Saloua en meester Ali een Marokkaanse sim-kaart. Vervolgens werden de koffers ingeladen en gingen we op weg van Tanger naar Tetouan, hotel Riad Salt river. De eigenaar van dit hotel is de heer Omar Bouadi. Dat was de reisbegeleider van de eerste studiereis van meester Mario in 1999 toen deze directeur was van basischool De Kaap uit Amsterdam Oost. Maar voordat we daar aankwamen hebben we een klein uurtje in de file gestaan vanwege een ongeluk. Uiteindelijk kwamen we veel later aan dan gepland en zijn we na aankomst meteen gaan eten. Sommige collega's gingen nog een avond wandeling maken en andere kropen vroeg hun bed in. Dag één van de studiereis zit erop.

ZATERDAG 17 FEBRUARI 2024

Om 08:15 uur hielden wij onze briefing met een toelichting op het programma en het verdelen van de taken(Wie maakt de foto's? Wie beheert "de pot"? Wie overhandigt de cadeaus voor de school? en Wie gaan vandaag de inkopen doen voor de tentoonstelling op school?).

Daarna ontbijten en vervolgens op weg. Deze ochtend gaan we op bezoek bij de Imam Malikbasisschool in Tetouan. 

school

 Imam Malikbasisschool

Het laatste stukje even lopen en onze collega's en kinderen van de school stonden ons al op te wachten. Onder begeleiding van muziek deden de kinderen een welkomstdansje. 

danseresjes

Meisjes van de school deden een welkomsliedje en -dansje. 

We werden voorgesteld aan de Marokkaanse collega's en gingen vervolgens de klassen in om daar de lessen te bezoeken; in elke klas meer dan 30 kinderen!! De gehele school telt 940 leerlingen. En hier gaan de kinderen dus op zaterdag naar school. Dat doen ze in twee 'shifts'; één 's ochtends en één 'smiddags. Na het klassenbezoek gingen we in gesprek met de medewerkers en stelde ook een aantal leerlingen van de school vragen aan ons. Vervolgens had de school een heerlijke lunch voor ons verzorgd. 

lunch

Collega's van De Henricus pakken lekkere hapjes. 

Na de lunch nog even genieten van het school bezoek, juf Joyce en juf Ruth hebben de cadeaus overhandigd. Wij hebben gezien hoe de eerste shift kinderen de school verlaat en de nieuwe de school binnentreedt. Dat ging heel gedisciplineerd. 

cadeaus

Juf Joyce bij de cadeaus.

Vervolgens vertrokken we naar de Medina van Tetouan en hebben de medewerkers de nodige spulletjes aangeschaft. Rond een uurtje of 5 met de bus naar de familie van onze begeleider, Mustapha en daar werden we getrakteerd op heerlijk eten. 

diner

Daarna terug naar het hotel om bijtijds naar bed te gaan en na te genieten van een topdag. Morgen vertrekken we naar Chefchaouen.